Permanente educatie verplichting BCN

Vanaf 2022 geldt een pe-verplichting voor alle BC-ers. Om ingeschreven te blijven staan dient de bijzondere curator zijn deskundigheid te onderhouden door het jaarlijks behalen van vier opleidingspunten op dit specifieke gebied.

Deze pe-punten kunnen worden behaald door het bijwonen van de BCN opleidingsdagen. Ook kunnen externe opleidingen hiervoor geaccrediteerd worden.

Indien u wilt weten of een bepaalde externe opleiding ook BCN pe punten geeft, kunt u een verzoek hiervoor richten aan het secretariaat: info@stichtingbcn.nl

PE-opleidingsdagen

PE- opleidingsdag 17 mei 2022

Op dinsdag 17 mei 2022 vindt de BCN voorjaars PE-dag plaats.

Ochtenddeel:

Prof. mr.dr. Ian Sumner zal de IPR basisregels die u als bijzondere curator tegenkomt bespreken.

Over de spreker:
Ian Sumner is hoogleraar familierecht en internationaal privaatrecht aan de Tilburg University en rechter plaatsvervanger bij de Rechtbank Overijssel. Ian Sumner studeerde rechten aan Christ’s College, Cambridge University, waar hij cum laude afstudeerde. In 2001 emigreerde hij naar Nederland. Van 2001 tot 2005 verrichtte hij promotieonderzoek in het internationale familierecht. Dit onderzoek resulteerde in zijn proefschrift, dat hij in 2005 aan de Universiteit Utrecht verdedigde. Hij ontving hiervoor in 2005 de Ius Commune Prijs en won in 2008 de Prix d’AISDC van het Zwitserse Instituut voor Rechtsvergelijking. In 2008 won bij een prestigieuze VENI-beurs om onderzoek te doen naar grensoverschrijdende alimentatie betalingen.

tijden:  09.30- 13.00 uur (inclusief pauze)

Middagdeel:

Esther Faro en Marloes van Tetering gaan in op het gesprek met het kind.
Esther heeft jaren gewerkt vanuit verschillende zorgaanbieders en heeft vanaf 2020 een eigen
praktijk van waaruit zij kinderen uit gezinssystemen met (complexe) scheidingsproblematiek
begeleidt en coacht.
Marloes heeft na 20 jaar in het onderwijs gewerkt te hebben, sinds 2016 een eigen praktijk van
waaruit zij zich hard maakt voor de sociale veiligheid van kinderen. Een belangrijk onderdeel in de
sociale veiligheid voor kinderen is hun veilige basis thuis. Marloes begeleidt en coacht kinderen
binnen de context van de scheiding.

Als Bijzondere Curator kom je in aanraking met kinderen van gescheiden ouders en wil jij het verschil maken door:
● het kind een veilige plek te bieden waar het gezien en gehoord wordt?
● ruimte te geven aan het kind zodat het zijn verhaal kwijt kan.
● het kind een stem te geven in wat er moet veranderen, zodat je een gedegen advies kunt geven om de thuissituatie te verbeteren.
Tijdens deze bijeenkomst leren we je om breder te kijken en luisteren dan alleen naar wat het kind je vertelt. Van belang hierbij is zorgvuldigheid.
Hoe ga je op een verantwoorde manier het gesprek met een kind aan, hoe zorg je ervoor dat je de situatie van het kind niet onbedoeld erger maakt en welke interventies en materialen passen bij welke leeftijd?
Tijdens deze middag breiden we je vaardigheden verder uit om de kwaliteit van je gesprekken met kinderen én je zelfvertrouwen hierin te vergroten.

tijden: 13.45-16.30 uur

Praktische informatie:

Locatie: Vergader- en congrescentrum Domstad, Koningsbergerstraat 9 te Utrecht
tijden: 9.00 ontvangst, 9.30 tot 16.30 uur cursus (lunch 13.00 tot 13.45 uur)
pe-punten: 5 pe punten  BCN, NIP/NVO/MfN  in aanvraag, vFAS/NOvA bewijs van deelname
(3 juridische pe ochtenddeel en 2 vaardigheids pe-punten middagdeel)
kosten deelname:

Voor alleen ochtenddeel IPR: 85,- ex btw (3 pe punten)
Voor alleen middagdeel In gesprek met het kind: 65, – ex btw (2 pe punten)

Voor de hele dag: 135,- euro (ex btw)

U ontvangt een bewijs van deelname.
PE-punten worden aangevraagd bij MfN, NIP/NVO, SFM/VVFM

Aanmelding pe-dag 17 mei 2022

PE opleidingsdag najaar 2022, 27 september 2022

Op dinsdag 27 september 2022 wordt in deze pe-middag aandacht gegeven aan de wijze van verslaglegging. Collega BC-ers zijn gevraagd om hun wijze van verslaglegging met u te delen.

Natuurlijk is er voldoende tijd om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen.

Inleiders:
mr. Nicolette Plat
drs. mr. Ingeborg Sandig
mr. Josine Bruning

Praktische informatie:
locatie: Vergader- en congrescentrum Domstad, Koningsbergerstraat 9 te Utrecht
tijden: 13.00 tot 17.30 uur (vanaf 12.30 uur ontvangst)
pe-punten: 4 pe-punten BCN
kosten: 85,- euro ex btw